Ik had contact met een COVID + persoon

 • Heb je: reeds boosterprik gehad of max 5 maanden geleden basisinenting gehad? Of gaat het om kinderen die reeds 2 prikjes gehad hebben? Of heb je in de afgelopen 5 maanden covid doorgemaakt?
  ==> Geen quarantaine na een HRC, geen PCR test na HRC
  Wel: uiterste waakzaamheid tot 10 dagen na het laatste HRC met onder andere continu dragen van mondmasker (FFP2) in binnenruimten.
 • Heb je nog geen boosterprik gehad of is je basisinenting langer dan 5 maanden geleden?
  ==> Quarantaine na HRC tot en met dag 3. Daarna kan je uit quarantaine mits je tot en met dag 7 dagelijks een zelftest uitvoert met negatief resultaat. Er is geen PCR test nodig. Wel: uiterste waakzaamheid tot 10 dagen na het laatste HRC met onder andere continu dragen van mondmasker (FFP2) in binnenruimten.
 • Ben je niet gevaccineerd of onvolledig gevaccineerd?
  ==> Quarantaine na een HRC is nodig van 10 dagen. Deze kan eindigen op dag 7 indien dagelijks tot en met dag 10 een zelftest met een negatief resultaat kan worden voorgelegd.
  Wel: uiterste waakzaamheid tot 10 dagen na het laatste HRC met onder andere continu dragen van mondmasker (FFP2) in binnenruimten.
 • Test je zelf covid +?
  ==> Dan is een isolatie van 7 dagen aangewezen, indien u op dag 7 reeds 3 dagen koortsvrij bent en je beter voelt mag je uit isolatie met de 3 opeenvolgende dagen uiterste voorzichtigheid waarbij u in alle binnenruimten én in contact met andere personen een mondmasker (FFP2) draagt. Dit geldt ook voor kinderen onder de 6 jaar. Anders blijft u in isolatie tot en met dag 10.
 • Kinderen tussen 12-17 jaar die hun 2 prikken hebben gehad worden beschouwd als volledig gevaccineerd.
  ==> Dienen niet in quarantaine te gaan na een HRC, ook niet als de 2e prik langer dan 5 maanden geleden is.
 • Kinderen onder de 12 jaar
  – Met een HRC binnen het gezin: quarantaine gedurende 10 dagen (tenzij ze in de voorbije 5 maanden COVID hadden). Vanaf dag 7 mag je het huis verlaten, mits een dagelijkse negatieve zelftest en indien je in binnenruimten een mondmasker draagt.
  – Met HRC buiten het gezin (vb sportclub): Dit wordt beschouwd als een laagrisicocontact, er is geen quarantaine nodig. Wel waakzaamheid gedurende 10 dagen.
  – Voor kinderen onder de 12 jaar gelden dezelfde quarantaine en isolatie maatregelen als voor ongevaccineerde volwassenen (zie hierboven)


1. Onderscheid tussen hoog risico contacten en laag risico contacten
Hoog risico contacten of nauwe contacten zijn personen waarbij het risico op besmetting als ‘hoog’ beschouwd wordt. Nauwe contacten zijn bijvoorbeeld een huisgenoot, een collega die naast de patiënt zit op kantoor, een vriend(in),…
Voorbeeld: Een persoon met een cumulatief contact van minstens 15 minuten binnen een afstand van <1,5 m (‘face to face’) waarbij het mondmasker bij één van de personen niet correct gebruikt is.

Laag risico contacten zijn personen waarbij het risico op besmetting als ‘laag’ beschouwd wordt.
Voorbeeld 1: Een persoon die meer dan 15 minuten contact heeft gehad met een COVID-19 patiënt op een afstand van <1,5 m (‘face to face’), maar waarbij beiden adequaat een mondmasker hebben gebruikt (neus en mond bedekt).
Voorbeeld 2: een persoon die zich in dezelfde kamer/gesloten omgeving bevond met een COVID-19 patiënt, maar daarbij minder dan 15 minuten binnen een afstand van <1,5m was. Dit omvat, onder andere, de hele afdeling in een kinderkribbe/kleuterschool (<6 jaar), mensen die in dezelfde ruimte werken of samen in een wachtkamer zaten.
Voorbeeld 3: hoog risico contacten van de nauwe contacten van de indexpatiënt zijn laag risico contacten en hoeven bijgevolg niet in quarantaine.

De contact tracing beslist wie een hoog risico contact of laag risico contact is. Het is mogelijk dat de contacttracing direct een PCR-test aanraadt. Je zal een SMS ontvangen met een code. Hiermee kan je een afspraak maken op het triagecentrum te Heist o/d Berg.

2. Wat zijn de maatregelen voor hoog risico contacten?
– Je blijft voor 14 dagen waakzaam. Waakzaam wil zeggen dat je nog een aantal maatregelen zeker in acht moet nemen (zie verder)
– Vul de Self Assessment Tool (SAT) in als je klachten krijgt zodat er een PCR test kan gebeuren.
– Tijdens de quarantaineperiode EN tot 14 dagen na het hoog risicocontact moeten de volgende maatregelen worden genomen:
– Bijzondere aandacht voor basishygiënemaatregelen
– Je mag je woning enkel verlaten voor strikt noodzakelijke aankopen (bv. voeding en geneesmiddelen). Je draagt hierbij altijd een mondmasker en vermijdt contact met anderen.
– De contacten moeten hun gezondheid zorgvuldig in de gaten houden (zelfcontrole). Als er symptomen optreden, moet de Self Assessment Tool (SAT) ingevuld worden zodat er een PCR test kan gebeuren.
– Sociale contacten moeten tijdens de quarantaineperiode worden vermeden en tijdens de 14 dagen na het hoog risico contact zoveel mogelijk beperkt. Er moet steeds een afstand van 1,5 m worden gehouden.

3. Wat zijn de maatregelen voor laag risico contacten?
Quarantaine is niet nodig voor asymptomatische laag risico contacten.
Er wordt aanbevolen om de sociale contacten tot een minimum te beperken en 1,5 m afstand te houden.
Andere maatregelen
Extra aandacht besteden aan de basis hygiënemaatregelen (bv. was regelmatig je handen, hoest/nies in een zakdoek).
Voor verplaatsingen buitenshuis moet een mondmasker in textiel gedragen worden voor personen >12 jaar.

4. Testing
Testing van hoog risico contacten
Met de CTPC code die je krijgt via de contacttracing kan je een afspraak inboeken op het triagecentrum te Heist o/d Berg.

Testing van laag risico contacten
Afname van een test om een infectie uit te sluiten bij asymptomatische personen is niet nodig.
Bij ontwikkelen van symptomen die compatibel zijn met COVID-19 moet je de SAT invullen.